Hjem / Digte

Digte

Der er digte til hverdag og til fest. Men mest af alt er der til fornøjelse. Til indsigt i livet og udsigt til verden. Med digte kommer du langt hurtigt. Det er ofte en kort måde, at sige en forfærdelig masse  på en poetisk måde. Og meget af det står mellem linjerne. Danmark har stor tradition for lyrikken. Store digtere som Tove Ditlevsen og Benny Andersen kunne sige tingene lige ud – på en ligefrem måde. Derfor bliver man også gladere og gladere for lyrikken jo ældre man bliver. Man får mere livserfaring at hænge digternes ord op på.

De mange danske digtere

H. C. Andersen er nok den mest kendte – selvom det nok er eventyrerne, der gjorde ham berømt ud over landets grænser. Tom Kristensen og Klaus Rifbjerg kunne sætte alle til vægs med et ordforråd og en kritisk blik, der rakte langt ind i folkesjælen. Det samme kunne Kim Larsen bare med lune. Digtets kraft er samlende og poetisk. Derfor har vi valgt at dedikere plads og masser af sider til inspiration til alle – ung som gammel. En anden mere nutidig er Yahia Hassan. Han har næsten en ægte rebels og poets saft og kraft – og et liv der matcher. Også han søger ordene når der er noget der skal sættes på plads. Selvom han også er grebet til andre ting efter hans første digtsamling.

De gamle klassiske digte

Adam Oehlenschläger kaldes ikke uden grund Danmarks nationaldigter. Det er ham med guldhornene, hvis du skulle være i tvivl. “De higer og søger.

Hvad et et digt?

Hvad er et digt og hvordan genkender jeg et digt, kan man med rette spørge om. Man er ikke i tvivl ved digte der med enderim som Halfdan Rasmussens bliver læst. Heller ikke hvis der kun står en linje eller fire, der minimalistisk smyger sig over en hel side. Slet ikke hvis det nærmest kan synges. Men lyrikken antager mange former. Især hvis det er gamle digte eller moderne. Hvis du gerne vil vide mere om digte, så se på vores side med digtanalyse. Her for du indblik i genre – og analysemodeller. Der er også eksempel på en analyse til der vil vide mere om digte. En analyse er rigtig god til at læse mellem linjer og fortolke. Det er lidt en rejse gennem kunstnerens sind.

Hvorfor læser/skriver vi digte

Læser man digte – er det også en god måde at udtrykke sig. Der er intet som at sætte ord på følelser – store som små. Det er lidt som med musik. Det rammer dybere. Måske fordi man selv bliver inddraget som læser. Der er plads til fortolkning – og ikke mindst til store følelser. Det er lyrikken, der kommer til når der skal sættes ord på kærligheden, på døden, på store triumfer, på skam og skyld og store svigt. Det er satire og samfundskritik.

Hvilke typer digte findes der?

Det er ikke nemt bare at komme med en udtømmende liste over de ufattelig mange typer digte der er. Lige fra de tidligste tider han man digtet. Derfor har vi lavet en analyse side, der kommer mere ind på de forskellige typer fra knækpoesi til poetry slams.

Digte på siden
Kærligheds digte – Der er intet som kærlighedsdigte, der kan bringe poesien tilbage i forholdet. Sæt ord på de store følelser med støtte fra fabelagtige digtere som e.e. cummings eller prøv “de evige tre” af Tove Ditlevsen her på siden. Du kan også finde mere om kærligheden ved at se på Kirkegaard-citater fra “Kjerlighedens gerninger”. Digtene er gode til postkort, mails eller små sedler til sin kone eller kæreste. Læg dem ved morgenmaden som en lille romantisk overraskelse eller i tasken på vej til arbejde. Læs det højt i sengen eller nyd dem alene og lev dig ind i lyrikkens verden.

Benny Andersen digte

Det er ikke uden grund af Benny Andersen er af de helt store i Danmark. Svantes Viser er og bliver en bestseller. Den er proppet med viden om livet og tanker om alt det der er mellem mennesker. De store temaer som kærlighed, fællesskab, solidaritet. Det er holdt helt nede i jordhøjde, som med et enkelt billedsprog indfager hverdagens begivenheder og sætter den i en smuk ramme. Siger noget dybfølt om vores liv og færden på jord.

Tove Ditlevsen digte

Tove Ditlevsen indfanger ungdommen i 60erne og 70erne. Især teenagepigens indre liv og drømme. Levendegjort af Anne Linnet, som satte musik til lyrikken. Tove Ditlevsen er en af dem man stifter bekendtskab med i folkeskolen. Selvom det kan synes kedeligt giver det stadig en fin indsigt i den usikkerhed, der er som teenager. Det giver god viden om søge efter fællesskaber og ikke mindst et formidabelt indblik i livet på Vesterbro i en tid, der er så enderledes end nu. Det er livet på gaden – og ikke foran skærmen. Det er venner og ikke følgere. Det er rå uforsødet kærlighed og brud.

Yahya Hassan digte

Det var nærmest et skrig eller en bombe, da Yahia Hassan brød gennem poesimuren. Et nedslag, da den unge komet med VERSALLER satte en fed streg under sin stil og særegne poesi. Det var ligeså meget boksning som digte. Det var karatehug ind i en kultur, som få egentlig kendte til. Med et liv som rockstjerne – ud fra devisen lev hårdt, dø ung – er han ligeså kendt af folk der ikke har læst et ord af hans lyrik.

Ludvig Holberg digte

Med humoren som våben og dumskab og adelen som fjende gik Holberg i krig. Det vil sige en verbal en af slagsen. Og han var ikke bleg for at gøre grin og lave satire ud af dem der var noget i samfundet. Vi kender alle Jeppe på Bjerget. Men Holberg var meget mere.

Christian Winther digte

Er du til et floromspundent sprog. Er du en lille erot. Skal du forføre med ord, så se her. Christian Winther sætter ord på det lette i livet. På det der gør livet værd at leve. Beundringen af det modsatte køn – kvinden. Og det er mere end beundring – det er tiltrækning og betagelse. Skal man citere – og incitere. Invitere – og tiltrække en intelligent og belæst kvinde kommer du ikke uden om Christian Winther.

Indsend dit eget digt

Elsker du lyrik. Går du til poetry slam eller poesi aftener og skriver du måske lidt selv?

Så send endelig dit digt ind til os. Vi kan naturligvis ikke udgive alle, men de bedste får deres egen plads.